Asociacijos „Lietuvos gėrimai“ visuotiniame narių susirinkime iškeltas tikslas – didinti visuomenės pasitikėjimą industrija

Praėjusią savaitę įvyko asociacijos „Lietuvos gėrimai“ visuotinis narių susirinkimas, kuriame po beveik trejų metų pertraukos nariai susitiko ir diskutavo gyvai. Susirinkimas vyko Lietuvos verslo konfederacijos patalpose, kurios nariais yra ir asociacija “Lietuvos gėrimai” bei prasidėjo LVK generalinės direktorės Inetos Rizgelės sveikinimo žodžiu. Susirinkimo metu buvo aptarti 2022 m. asociacijos veiklos rezultatai, peržiūrėta finansinė ataskaita, o diskusijos skirtos aktualiausiems industrijos iššūkiams aptarti. Asociacijos direktorė Gintė Levišauskaitė pristatė tikslus 2023-iesiems. Anot jos, daugiausia dėmesio bus skiriama stiprinti asociaciją, pritraukiant naujus narius bei plečiant partnerių tinklą. Taip pat atstovaujant asociacijos narių poziciją verslo reguliavimo klausimais, siūlant sprendimus ir teikiant tarptautine praktika paremtas pozicijas. „Šiemet esame iškėlę tikslą didinti visuomenės pasitikėjimą nealkoholinių gėrimų industrija ir nealkoholinių gėrimų kategorijomis, daugiau komunikuoti su visuomene“, - sakė G. Levišauskaitė.

Praėjusiais metais asociacija „Lietuvos gėrimai“ aktyviai įsitraukė teikdama komentarus įvairioms ministerijoms. Atstovavo narių poziciją ženklinimo, atliekų susidarymo gamyboje, taršos mokesčio, užstato sistemos plėtros, privalomo gėrimų pakuočių pakartotinio panaudojimo ir kitais klausimais. Daug dėmesio buvo skiriama dalyvaujant aktualiuose renginiuose ir apvaliojo stalo diskusijose, tarp kurių, Ekonomikos ir inovacijų ministerijos renginys dėl reklamos savitvarkos institucijų, Lietuvos gamtos fondo renginys „Nauji ES reikalavimai dėl Tvaraus maisto sistemų“, konkurencijos tarybos renginys dėl nesąžiningos prekybos ir santykių su didžiaisiais prekybos tinklais. G. Levišauskaitės teigimu, stengiamasi į gėrimų industrijai aktualius klausimus žiūrėti plačiai, vertinant ir identifikuojant visus aspektus, kurie tiesiogiai liečia asociacijos narių verslus.

Asociacijos „Lietuvos gėrimai“ narystė apima Lietuvos verslo konfederaciją ir Asociaciją „Baltic gastronomy leaders“. Be to, asociacija aktyviai dalyvauja įvairiose institucijų darbo grupėse, tokiose kaip LR Aplinkos ministerijos darbo grupė pakuočių atliekų tvarkymo sistemai tobulinti, LVK gėrimų gamintojų ir importuotojų darbo grupė, LVK pakuočių darbo grupė, Kvalifikacijos ir profesinio mokymo plėtros centro sektoriniame profesiniame komitete, ŽŪM dekarbonizacijos darbo grupėje (žiedinės ekonomikos klausimai) ir kitose. Asociacija taip pat yra LR Aplinkos ministerijos ir LR Žemės Ūkio ministerijos socialiniai – ekonominiai partneriai.

G. Levišauskaitės teigimu, asociacija stengiasi į gėrimų industrijai aktualius klausimus žiūrėti plačiai, vertinant ir identifikuojant visus aspektus, kurie tiesiogiai liečia asociacijos narių verslus. „Akivaizdu, kad šiais metais laukia nemažai klausimų, galinčių stipriai paveikti mūsų asociacijos narių verslus. Tarp svarbiausių, teisės aktų pakeitimai ir jų laikymosi užtikrinimas, kad pramonė atitiktų nuolat besikeičiančius reglamentus ir standartus tiek nacionaliniu, tiek Europos Sąjungos mastu. Tai apima pakuočių, atliekų tvarkymo ir perdirbimo taisykles, taip pat maisto saugos ir kokybės standartus. Taip pat tvarumas ir žiedinė ekonomika, kurios derinimas su pasauliniais tvarumo tikslais ir žiedinės ekonomikos principų priėmimas tampa vis svarbesnis“, - asociacijos narių visuotinio susirinkimo metu kalbėjo asociacijos direktorė. Ji taip pat pabrėžė, kad gėrimų pramonė turi sutelkti dėmesį ir į vartotojų pageidavimus bei besikeičiančius įpročius. Vartotojų pomėgiams pereinant prie sveikesnių ir tvaresnių pasirinkimų, gėrimų pramonė turi prisitaikyti ir kurti naujoves, kad atitiktų šiuos naujus poreikius. Tai apima naujų produktų, tokių kaip nealkoholiniai ir mažai cukraus turintys gėrimai, kūrimą, skaidrumo ir vartotojų švietimo skatinimą.

Dar vienas industrijai aktualus iššūkis, kuris tebesitęsia nuo pandemijos pradžios, pasak G. Levišauskaitės, tai tiekimo grandinės sutrikimai. „Pasaulinė pandemija sukėlė didelių tiekimo grandinių sutrikimų visame pasaulyje. Lietuvos gėrimų pramonė, kaip ir daugelis kitų, turi prisitaikyti prie šių iššūkių, įskaitant žaliavų prieinamumo ir kainos, transportavimo, darbo jėgos svyravimus“, - sakė asociacijos „Lietuvos gėrimai“ direktorė.

Pasibaigus visuotiniam narių susirinkimui, pokalbiai ir diskusijos netilo. Įvairių įmonių atstovai sutiko, kad gyvai vykstantys susitikimai leidžia aiškiau suvokti ir įvardyti klausimus, aktualius visiems asociacijos nariams, aiškiau matyti galimas asociacijos veiklos kryptis.