VAISIŲ SULTYS IR NEKTARAI

 

VAISIŲ SULTYS

Tai nesusifermentavęs, bet galintis fermentuotis skystis, kuris sunkiamas iš sveikų, prinokusių, šviežių, atšaldytų arba užšaldytų vienos ar daugiau rūšių vaisių valgomosios dalies ir kurio spalva, aromatas ir skonis būdingas tiems vaisiams, iš kurių jis pagamintas.

VAISIŲ SULTYS IŠ KONCENTRATO

Gaminys, gaunamas į koncentruotas vaisių sultis įpilant Lietuvos higienos normoje HN 24:2003 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimainustatytus reikalavimus atitinkančio vandens. Ruošiant šias sultis turi būti išlaikomos pagrindinės vaisių, iš kurių jos pagamintos, sulčių fizinės, cheminės, juslinės ir maistinės savybės.

KONCENTRUOTOS VAISIŲ SULTYS

Iš vienos ar daugiau rūšių vaisių sulčių gaunamas gaminys, fiziniu būdu pašalinus tam tikrą vandens dalį. Jei gaminys skirtas tiesiogiai vartoti, iš sulčių turi būti pašalinta mažiausiai 50 proc. vandens.

VAISIŲ NEKTARAS

Nesusifermentavęs, bet galintis fermentuotis gaminys, gaunamas į vaisių sultis, vaisių sultis iš koncentrato, koncentruotas vaisių sultis, vaisių tyrę arba jų mišinį pridedant vandens, pridedant arba nepridedant cukrų ir (arba) medaus.

GALIOJIMO LAIKAS

Sulčių galiojimo laikas skiriasi priklausomai nuo naudoto pakavimo būdo. Ilgo galiojimo laiko sultis paprastai galima laikyti 6-12 mėnesių, kol jos neatidarytos, o dėl taikytų pasterizacijos bei pakavimo metodų jų atšaldyti nereikia. Trumpo galiojimo laiko sultis galima laikyti iki 30 dienų ir jos turi būti laikomos šaltai.

 

SULČIŲ (BE NEKTARŲ IR SULČIŲ GĖRIMŲ) PARDAVIMŲ KIEKIU PASISKIRSTYMAS PAGAL SKONIUS LIETUVOJE

šaltinis: Nielsen, 2013 m.

 

NEALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ PARDAVIMŲ KIEKIU PASISKIRSTYMAS PAGAL KATEGORIJAS LIETUVOJE

 

šaltinis: Nielsen, 2013 m.