Įvyko pirmasis naujojo sezono Asociacijos visuotinis narių susirinkimas - svečiuose ir Aplinkos ministerijos atstovai

Rugsėjo 9 d. įvyko pirmasis šį sezoną nuotolinis Asociacijos visuotinis narių susirinkimas. Susirinkimo metu nariai ne tik aptarė industrijos aktualijas, bet ir klausė svečių iš Nielsen bei LR Aplinkos ministerijos pranešimų.

Nielsen atstovas pristatė naujausią rinkos apžvalgą, aptarė kaip kito vartotojų įpročiai bei kokią įtaką tam padarė covid-19 virusas bei karantinas. Taip pat buvo pristatyta lyginamoji analizė su kitomis Baltijos šalimis. Atkreiptas dėmesys, kad lietuviai ir latviai didžiausią susirūpinimą turi dėl sveikatos, kai tuo tarpu estus labiausiai neramina ekonomikos klausimai. Karantino metu pasikeitę vartotojų įpročiai labiausiai išryškino šias tendencijas: žmonės pradėjo pirkti tik reikalingiausius produktus, daugiau buvo perkama prekių su nuolaidomis ir nors bendrai perkama buvo mažiau, tačiau renkamasi didesnės produktų pakuotės.

Aplinkos ministerijos Atliekų politikos grupės atstovai aptarė ES reikalavimus mažinti tam tikrų vienkartinių plastikinių gaminių vartojimą ir mūsų šalies veiksmus jiems įgyvendinti. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos dėl tam tikrų plastikinių gaminių poveikio aplinkai mažinimo reikalavimai turi būti perkelti į nacionalinius teisės aktus iki 2021 m. liepos 3-osios. Tą dieną įsigalios draudimas tiekti rinkai iš polistireninio putplasčio pagamintą gėrimų tarą ir puodelius, įskaitant jų kamštelius ir dangtelius, bus įvestas privalomas gėrimų indelių žymėjimas. Nuo 2025 m. plastikinių gėrimų butelių, kurių pagrindinė sudedamoji dalis yra polietileno teraftalatas („PET buteliai“), sudėtyje privalės būti bent 25 proc. perdirbto plastiko, nuo 2030 m. - bent 30 proc.

Posėdžio metu Aplinkos ministerijos atstovai isipareigojo ir paruošė Asociacijai raštą dėl ES nuosavo neperdirbto plastiko ištekliaus. Juo pažymima, jog nuosavas išteklius, grindžiamas neperdirbtų plastiko pakuočių atliekų kiekiu, bus nacionalinis įnašas ir tiesiogiai ūkio subjektų ir gyventojų nepalies.